Karsten Alnæs

Prisvinnende forfatter med historieverk og historisk-biografiske romaner.

Karsten Alnæs er født i Hønefoss, oppvokst på Kampen i Oslo, men har også nær tilknytning til Kristiansund. Han har vært leder i Den norske Forfatterforening i flere perioder, kulturredaktør i Dagbladet, lektor i videregående og undervist på Journalisthøgskolen.

Han debuterte som forfatter i 1975 med romanen Veps, og har siden skrevet en rekke historieverk og mange historisk-biografiske romaner.

Med Trollbyen vant han Brageprisen og Bokhandlerprisen i 1992. I 2003 ble han tildelt Brageprisens hederspris. Han har også mottatt flere andre priser. Med fembindsverket Historien om Norge regnes Alnæs som en av våre viktigste formidlere av norsk historie. Han har også skrevet Historien om Europa (1300-1600).

Karsten Alnæs

Utgitte titler

Her et utvalg titler utgitt av Karsten Alnæs

Trollbyen

Anna Engen, ei ung jente fra et småbruk på Sørlandet, drar til Kristiania for å lete etter broren Johan som har forsvunnet i den store byen. Hun tar tjeneste hos en rik familie, og hun blir hjulpet av to brødre, begge jernbanearbeidere, i jakten på broren. Anna havner midt opp i byens verste forbrytermiljøer. Hun er ofte i fare, men den største forbryterkongen tar henne under sin beskyttelse.

Aschehoug 1992

Historien om Norge

Bøkene omfatter Norges historie fra ca. 10 000 år f.Kr fram til vår egen tid – 5 binds verk.

Gyldendal 2002

Historien om Europa

Bøkene omfatter Europas historie fra 1600 til 1945 – 4 binds verk.

Gyldendal 2003-2006

Svømmende dyr i det sørlandske hav

Karsten Alnæs forteller i boken Svømmende dyr i det sørlandske hav om livet i sjøen ved Sørlandsskysten, – langs kyststripen fra Åna-Sira til Halden.

Bokhuset forlag 2021

Det koker i fjorden

I tusener av år har Oslofjorden hatt en betydelig rolle som matkilde. Fisket, fiskeplassene og menneskene som hentet opp mengder av mat til seg selv og lokalbefolkningen, har vært en viktig impuls for livet som utspant seg både i og ved fjorden.
I dag er yrkesfiskerne mer eller mindre en saga blott, og sportsfiskerne har tatt over fiskeplassene.

Bokhuset forlag 2022

De hellige tre konger

Hvem var de hellige tre konger?

Matteusevangeliet forteller om de vise menn som kom fra Østerland og fulgte en stjerne til Betlehem der de fant det nyfødte barnet som de mente var jødenes konge. De tilbad den nyfødte og skjenket kostbare gaver som gull, røkelse og myrra.

Etter flere hundre år ble de vise menn til tre konger og fikk navnene Baltasar, Kaspar og Melkior. De blir fortsatt minnet og feiret i store deler av vår kristne verden, den 6. januar.

I denne boka tar Karsten Alnæs oss med gjennom den historiske tradisjonen og viser hvordan fortellingen om Baltasar, Kaspar og  Melkior ble brukt i vår julefeiring og har inspirert malerkunst, musikk og litteratur.

Bokhuset forlag 2023