Knut Frognes

Tekstforfatter og lokalpatriot

Knut Frognes er født i Oslo i 1947.

Etter utdannelse i reklame og markedsføring jobbet han 15 år som tekstforfatter i reklamebyråer i Bergen og Arendal. I 1980 flyttet han til Tvedestrand, der han tidlig kom med i det lokale historielaget, og sammen med Øyvind Bjorvatn var han med-redaktør og formgiver for historielagets årbok i 20 år. I 1989 begynte han hos tv-produsenten Media Service i Arendal, først som tekstforfatter, men etter hvert også som programskaper, både for lokal-tv og riksdekkende kanaler. Flere av programmene er prisbelønte. Etter 25 år i Media Service ble han pensjonist i 2014.

Han har tidligere skrevet bøkene «Fyrbøteren på Jo», om krigshandlingene på kysten av Aust-Agder i aprildagene 1940, «Tegn i stokk og stein», gammel grafitti fra hei til hav i Tvedestrand, «Liket som ropte om hjelp», skjærgårdskrim i samarbeid med Tone Midttun og Guttorm Eskild Nilsen, og «Fiendtlige seil», historisk roman fra napoleonskrigen.

Knut Frognes

Utgitte titler

Tegn i stokk og stein

Knut Frognes har vært sterkt engasjert i lokalhistorie siden han flyttet til Tvedestrand i 1980. Han var i mange år med på utformingen av Dypvåg, Holt og Tvedestrand historielags årbøker. Han har også vært mye på tur til fots og til sjøs i Tvedestrands natur, og hatt øyne og kamera med seg. Han har sett hvordan den lokale befolkningen, både i fortid og nåtid, har satt spor etter seg – laget tegn i stokk og stein. Tegn, skåret med kniv i tre eller meislet inn i fjell. Tegn som kan fortelle små og store historier fra tidligere tider. Dette har blitt en personlig bok som kombinerer flotte naturbilder med glimt fra en spennende lokalhistorie de færreste kjenner.

Utgitt på Bokbyen forlag 2009

Fyrbøteren på Jo

Fyrbøteren på «Jo» kom i 1994, og har vært utsolgt i mange år. I 2015 er det 75 år siden torpedobåten «Jo» ble bombet ved Lyngør i Tvedestrand. Vi markerer dette med ny utgave av boka om de dramatiske hendelsene og det siste slaget norske torpedobåter var involvert i. Som Knut Frognes skriver i forordet: «… dette er historien om en liten krig. Ikke ulik andre småkriger rundt om i Norge i første halvdel av april 1940. Men denne lille krigen var faktisk Den Kongelige Norske Marines siste motstandskamp i sørøst-Norge.» Boka har nytt format og omslag, men innholdet er som i 1994, og baserer seg på historien slik Sverre Eldrup fortalte den til sin bror Nils mens minnene var ferske. Det er denne levende og følelsesladede beretningen som i hovedsk holder stimen og farten oppe gjennom boka – helt til kjelene slukner for godt den 17. april 1940.

Utgitt på Bokbyen forlag 2015

Fiendtlige seil

Det blodige sjøslaget i Lyngør 6. juli 1812 var den største krigshandlingen under napoleonskrigene på norsk jord. Slaget endte med at et engelsk marinefartøy, linjeskipet HMS «Dictator» under kommando av orlogskaptein James Steward, senket den dansk-norske fregatten «Najaden» med tap av mange menneskeliv. Forfatteren har så langt som mulig dokumentert de forskjellige aktørenes liv, og har skrevet romanen om de sentrale personene i dette Norges mest kjente sjøslag.

Utgitt på Gaveca forlag 2020

Åhennedåhenne?

I tillegg til selve uttalen har alle norske dialekter sine spesialuttrykk. Noen av dem så spesielle at man kan undres på om de er alvorlig ment. For eksempel i Tvedestrand øst i Agder.

Etter å ha bodd i den sjarmerende sørlandsbyen i over 40 år, har forfatteren konstatert at det er de. Alvorlig ment. Og har derfor funnet det nødvendig å opplyse både seg selv og andre utenforstående og uforstående om betydningen av visse ord og uttrykk. På den måten kan man bli spart for å måtte spørre to ganger, og samtidig få en aha-opplevelse av det norske språkets – og spesielt tvedestrandsdialektens – overraskende og blomstrende mangfold.

Denne lille boka er langt fra noe vitenskapelig verk, snarere en uhøytidelig innføring i tvedestrandsdialektens finurligheter. Om noen av uttrykkenes betydning blir ytterligere klargjort gjennom tegnerens fantasifulle og småsprø tolkninger, kan saktens diskuteres. Men at man kan få seg en god latter, er svært sannsynlig.

Utgitt på Bokhuset forlag 2021

Gamp, Preben og stutegutta

På den vanligvis så fredelige gården Furumoen får den godt voksne hesten Gamp ikke gå i fred lenger. De to stutegutta Stuart og Aimar flytter inn i Eplehagen, der Gamp og hans gode venn, musa Preben bor. Preben kom til gården etter en dramatisk flukt fra Storbyen. Stutegutta prøver å virke klokere og tøffere enn de egentlig er. Men de blir fort avslørt, da det snart viser seg at de er på ville veier …

Utgitt på Bokhuset forlag 2022

Operasjon Soria Moria

En morgen i mai finner den pensjonerte bankmannen Rolf Siljedal en død kvinne, sittende på en liten strand på Borøya. Det er et mysterium hvordan hun har kommet dit. Men det er helt tydelig at hun er blitt myrdet.

Helt uforvarende blir krepsefiskeren og amatørdetektiven Efraim Salvesen dratt inn i mysteriet. Han blir engasjert av den spenstige styrkeløfteren Merete Mogensen. Den døde er hennes tante, og hun mener a drapet sannsynligvis kan ha sammenheng med noe hennes oldefar Gjert Reiersen var med på den 9. april 1940. Rett for øynene på den tyske okkupasjonsmakten ble en båtlast med tunge trekasser fjernet fra Norges Banks filial i Kristiansand, og ført til et hemmelig gjemmested i nåværende Tvedestrand kommune.
Efraim Salvesen må ta i bruk alle sine egenskaper, pluss en god del flaks, i arbeidet med å avsløre både morderen, og hvor den mystiske båtlasten ble av.

Og de avsløringene er både dramatiske og ganske overraskende …

Bokhuset forlag 2024